marți, 31 ianuarie 2012

Praga, Manastirea Loreta

Este un obiectiv turistic important in Praga, situat in partea istorica a orasului. Pe langa arhitectura foarte frumoasa si tezaurul de obiecte religioase, aceasta manastire are si o poveste deosebita.

luni, 30 ianuarie 2012

Praga, Colina Petrin (Prague, Petrin Hill)

Delusorul asta de vreo 300 de m inaltime, aflat pe malul stang al Vltavei, iti atrage atentia, din mai multe punte din oras, prin turnul care se inalta aici.

sâmbătă, 28 ianuarie 2012

Praga, Podul Carol

Este unul dintre simbolurile orasului Praga, alaturi de Ceasul astronomic, Castelul Praga, Biserica Sfanta Maria din Tyn s.a. In orice imagine de prezentare a orasului apare, invariabil, unul dintre aceste simboluri.
A fost construit in timpul regelui ceh Carol al IV-lea (de unde si numele), pe ruinele unui alt pod peste raul Vltava (care in trecut se numea Moldova), dar si peste niste canale ale acestui rau. Datorita acestor canale, Praga a fost compara cu Venetia.

La picnic

Trei testoase, Joe, Steve si Raymond, hotarasc sa mearga la picnic, asa ca Joe umple cosul pentru picnic cu prajiturele, racoritoare si sandvisuri.


Locul de picnic era la 10 mile distanta, asa ca testoaselor le-a luat 10 zile intregi pana cand, epuizate, au ajuns acolo. Odata ajunse, Joe goleste cosul, ia o sticla de racoritoare in mana si spune:

vineri, 27 ianuarie 2012

Praga, Turnul Televiziunii

In Praga, Turnul televiziunii se afla in cartierul Zizkov, un cartier mai inalt al orasului, unde nu stiu sa va spun cum se ajunge, pe noi ne-a dus GPS-ul.
Turnul mai este numit “Turnul Zizkov”, dupa numele cartierului in care se afla, sau “Periuta electrica de dinti”, dupa forma pe care o are vazut de la distanta.

Praga, Ceasul astronomic

Celebrul ceas astronomic de la Praga se afla in Turnul Primariei, in Orasul Vechi (Stare Mesto).



La fiecare ora exacta, figurinele din turn prind viata: cocosul anunta ora si apar cateva personaje simbolice (vanitatea, moartea, un turc si zgarcenia). Apoi, cei 12 apostoli apar pe rand la fereastra.

Castelul Praga si Catedrala Sfantul Vitus

 
Castelul Praga (Hradcany) reprezinta, de fapt, un ansamblu arhitectural care cuprinde mai multe cladiri, curti interioare, gradini si terase. 
Avand in vedere suprafata domeniului pe care sunt raspandite cladirile (7 hectare), Castelul Praga este cel mai mare complex medieval din Europa. Unii spun ca s-ar numara printre cele mai mari din lume.

Una dintre intrarile in incinta castelului are o poarta mare, decorata de-o parte si de alta cu doua statui reprezentand doi uriasi care se lupta. Poarta este numita “Poarta Gigantilor” (dupa cele doua statui) sau “Poarta Matei” (dupa numele regelui in timpul caruia a fost construita).
In una dintre corpurile de cladire din incinta domeniului castelului se afla Resedinta Presedintelui Cehiei.

miercuri, 25 ianuarie 2012

Targul de Craciun de la Praga - atmosfera de vis!

E vorba de Targul de Craciun din anul 2007 unde ne-am dus “glont”, imediat ce am ajuns la hotel si ne-am tras un pic sufletul dupa drumul de la Viena.
Era a doua oara cand mergem al acest targ de Craciun si prima data cand mergeam aici seara. Dupa lasarea intunericului, atmosfera este si mai frumoasa datorita nenumaratelor ornamente luminoase.


Cladirile din zona in care este amenajata principala Piata de Craciun de la Praga au o arhitectura superba si unica: Primaria, Biserica Sfanta Maria din Tyn ...



In rest, ca la targ: lume multa si pestrita, turta dulce si multe alte dulciuri, vin fiert cu arome imbietoare, castane coapte, gustari traditionale, muzica, lumina, culoare, suveniruri, nimicuturi ...

De la Viena la Praga in Ajun de Craciun

Vacanta noastra de iarna din 2007 a inclus, pe langa Viena, si cateva zile la Praga. O vizitasem cu doi ani in urma (tot de Craciun) si ne chema s-o revedem.
Praga are un farmec special care te cucereste si te face sa doresti sa o revezi iar si iar.
Dupa zilele frumoase petrecute la Viena, a sosit momentul sa ne luam ramas bun de la ea si sa pornim la drum catre Praga.

Viena, Sediul Asociatiei "Secesiunea" (Die Sezession)

Asociatia de artisti "Secesiunea" (Die Sezession) a fost fondata in 1897. Artistii secesionisti au infiintat aceasta asociatie ca replica la arta traditionala pe care o considerau prea conservatoare. Ei au fost inspirati de miscari similare din Berlin si Munchen.


Pe frontispiciul acestei cladiri cu dom aurit (numit de vienezi "Varza") sta scris motto-ul secessionistilor: "Fiecarui timp, arta sa. Artei, libertatea".

Viena, Memorialul Armatei Rosii (Russiches Heldendenkmal)



Memorialul Armatei Rosii (Russiches Heldendenkmal) domina Piata Schwarzenberg, din 1946. 
A fost ridicat in memoria celor 17.000 de soldati sovietici care au murit in batalia pentru Viena. 

Viena, Biserica Votiva (Votivkirche)

Biserica Votiva (Votivkirche) se afla pe celebrul bulevard Ring, destul de aproape de primarie. Se numara printre cele mai importante cladiri religioase de arhitectura neo-gotica din lume. Nici pe aceasta nu am vizitat-o.   :-( 


marți, 24 ianuarie 2012

Viena, Biserica Sfantul Charles (Karlskirche)

Biserica Sf. Charles (Karlskirche) din Viena, este absolut superba, o bijuterie a barocului! 



Regretul meu este ca nu am apucat sa o vizitam. Am vazut poze cu interiorul superb, in plus, se poate urca pe acoperis pentru a admira orasul de sus. 

Viena, Incineratorul de gunoi proiectat de Hundertwasser


Spittelau, Ferenwarme Wein, in traducere libera, Incineratorul de gunoi de la Viena - Spittelau (unul dintre ele, cel a carui constructie  a fost proiectata de F. Hundertwasser).


N-am vizitat la Viena celebrele lucrari ale arhitectului austriac Friedensreich Hundertwasser (“Hundertwasserhaus” sau “Kunsthaus”) insa am admirat (din masina, ce-i drept) incineratorul de gunoi proiectat de celebrul artist.

La plimbare prin Viena


M-am gandit sa postez cateva imagini surprinse in timpul plimbarilor noastre prin Viena. E vorba de plimbarile noastre pe jos sau cu masina. Unele fotografii sunt facute din masina, nu sunt foarte reusite insa tin la ele pentru ca au imortalizat pentru noi o frantura valoroasa de Viena la sfarsit de an 2007. 



Viena, Piata Maria Tereza


Aceasta piata destul de mare din Viena face legatura intre Bulevardul Ring (marele bulevard circular al Vienei, care inconjoara orasul vechi) si Cartierul Muzeelor (spatiu destinat artei moderne, amenajat in zona fostelor grajduri imperiale).



Aici se afla doua caldiri identice, foarte frumoase, asezate fata in fata, intre care se inalta o statuie mare a imparatesei Maria Tereza a Austro-Ungariei.

luni, 23 ianuarie 2012

Viena: Palatul Imperial Hofburg



A fost resedinta suveranilor austrieci mai bine de 600 de ani, pana in 1918 cand monarhia a luat sfarsit. Actualmente gazduieste Biroul Presedintelui Austriei dar si foarte multe muzee si colectii.



Curtea Imperiala Hofburg se afla in centrul orasului vechi si cuprinde 18 aripi si 19 curti interioare.

Viena: Parcul de distractii Prater

Este un “must see” in Viena asa ca nu l-am ratat nici noi. Prima mea curiozitate a fost legata de numele parcului: ce inseamna, de unde vine ... Si am afalt: Prater vine de la numele unei familii de nobili (Prato) careia i-a apartinut la un moment dat domeniul pe care se afla in prezent acest parc.



Prater-ul impresioneaza prin dimensiuni si prin multitudinea atractiilor sale. Nu se plateste la intrare ci doar pentru acele atractii pe care doresti sa le incerci.



Functioneaza din 1766 (cand domeniul a fost declarat de insusi imparatul, drept teren 
de distractie pentru popor), motiv pentru care este considerat a fi unul dintre cele mai vechi parcuri de distractii din lume.

vineri, 20 ianuarie 2012

Viena: Palatul Belvedere (Vienna: Belvedere Palace)

Domeniul Belvedere se afla in partea de SE fata de centrul orasului si cuprinde doua corpuri principale de cladiri (Belvedere Inferior si Belvedere Superior), Orangeria (sera) si grajdurile palatului.
                                                 Belvedere Superior:


Palatul a fost construit ca resedinta de vara pentru printul Eugen de Savoia, ca recunoastere a succeselor sale, in calitate de comandant al armatei, impotriva Imperiului Otoman.

miercuri, 18 ianuarie 2012

Viena, Palatul Schonbrunn

Auzisem de frumusetea lui de la cateva persoane demne de incredere si-mi doream foarte mult sa-l vad.
Se numara printre cele mai populare atractii ale Vienei si este situat un pic cam la marginea orasului, mai exact, in partea de vest a acestuia. Se poate ajunge aici atat cu metroul, tramvaiul cat si cu autobuzul.
Noi am ales varianta unui autobuz pentru turul orasului (cu ghid) care avea palatul ca destinatie finala.
In limba romana, numele palatului se traduce “fantana frumoasa”.
Unii considera acest palat ca fiind cel mai frumos palat baroc din Europa. Eu nu ma pronunt pana nu le vizitez pe toate insa pot sa spun ca este intr-adevar foarte frumos. 


Construit ca sa rivalizeze cu Palatul Versailles, Schonbrun a fost resedinta de vara a familiei imperiale. 

marți, 17 ianuarie 2012

Viena, Catedrala (Domul) Sfantul Stefan (Stephansdom)


Nu puteam sa ajungem la Viena si sa nu o vizitam, este unul dintre simbolurile orasului, si, se spune ca ar fi chiar atractia turistica “number one” a Vienei, cu aproximativ 3 milioane de turisti anual!


Imaginea ei este reprodusa pe varianta austriaca a monedei de 10 eurocenti (am pastrat si eu una).

sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Ceasul "Der Anker" din Viena (Vienna, The Anchor Clock)

In iarna lui 2007 cand am vizitat Viena, incercam sa facem de cu seara programul obiectivelor turistice pentru ziua urmatoare. In ziua in care am vizitat acest ceas,  ne-am mobilizat sa nu ratam ora pranzului cand se desfasura spectacolul celor 12 figurine.



Cred ca am fost norocosi sa consultam materiale de informare turistica in care este mentionat si acest ceas, intrucat am constatat ca multe persoane care au mers la Viena nu au aflat de el sau l-au gasit din intamplare.


Cesuletul asta dragut se afla in apropierea Catedralei Sfantul Stefan (unul dintre simbolurile orasului), intr-o zona foarte frumoasa. Nu ne-a fost prea greu sa-l gasim.

vineri, 13 ianuarie 2012

Parlamentul din Viena (Vienna’s Parliament)

Se afla in centul orasului, pe Ringstrasse (bulevardul Ring), langa Primarie.
Celebrul bulevard Ring are vreo 4 km si inconjoara centrul Vienei, putand fi admirat dintr-un tramvai, denumit “Vienna Ring Tram", special pus la dispozitie turistilor in acest sens.


                     Parlamentul (in prim plan, Fantana Atena) si Primaria in plan indepartat

Parlamentul are o cladire absolut superba, construita in stil grecesc. M-a surprins acest stil arhitectural in inima Vienei insa m-am lamurit cand am citit ca acesta a fost ales in mod deliberat pentru a aminti de Grecia, leaganul democratiei.

luni, 9 ianuarie 2012

Sarbatoarea copiilor in Parcul Jean Drapeau din Montreal

Lista tuturor postarilor despre Montreal, o gasiti aici:
http://vulpitacalatoare.blogspot.ro/p/montreal.html

Am vrut demult sa scriu despre aceasta sarbatoare a copiilor. Aceasta a fost organizata intr-unul dintre cele mai mari parcuri din Montreal, Parcul Jean Drapeau, pe 13 si 14 august, anul trecut (sambata si duminica). Acum a venit si randul ei.




Despre sarbatoarea aceasta am aflat dintr-un afis de la metrou si m-am gandit sa ma duc si eu sa vad despre ce este vorba. Oricum doream sa vizitez Parcul Jean Drapeau si, daca mai era si un eveniment organizat acolo, avea sa fie cu atat mai interesant.

duminică, 8 ianuarie 2012

Cismigiul gatit de Sarbatori


Mi-am adus aminte ca am cateva imagini dragute cu Cismigiul gatit de Sarbatori si m-am gandit sa le postez cat inca mai suntem cat de cat in atmosfera.
Pozele sunt facute cu vreo doua zile inainte de Craciun. Daca ar fi fost si un pic de zapada ...




sâmbătă, 7 ianuarie 2012

"Colectia" mea de Graffitti din Montreal

Lista tuturor postarilor despre Montreal, o gasiti aici:
http://vulpitacalatoare.blogspot.ro/p/montreal.html

Nu prea stiu eu multe despre graffitti insa, din cate pot sa imi dau seama, trebuie sa ai un pic de talent pentru asta. In Montreal am vazut cateva astfel de desene foarte interesante care mi-au placut si m-am gandit sa le strang intr-o mica "colectie". Imaginile sunt adunate cam de prin tot orasul.
Primele 4 sunt facute pe picioarele unui pod de autostrada. La cele la care mi-am adus aminte unde le-am vazut, am scris deasupra.




joi, 5 ianuarie 2012

Montreal: Capela Sfintei Fecioare a Bunului Ajutor (Capela Marinarilor) Chapelle Notre Dame de Bon Secours

Lista tuturor postarilor despre Montreal, o gasiti aici:

"The more I follow You without fear,
The more will You protect me,
The more I do Your will
The more will You make known to me Your love"
(Marguerite Bourgeoys)


Aceasta biserica foarte frumoasa din inima Montrealului este un lacas de cult, arta si istorie ce are o poveste foarte frumoasa, pe cat de frumoasa, pe atat de adevarata. 
Se numara printre primele 10 atractii turistice ale orasului.



Capela Notre Dame de Bon Secours reprezinta una dintre bijuteriile de patrimoniu ale Montrealului, orasul cu o suta de clopotnite (sau chiar si cu mai multe, daca este sa ma intrebati pe mine).