vineri, 4 mai 2012

Wurzburg: Biserica Sfantul Mihail (Die Seminarkirche Sankt Michael) si Vechea Universitate din Wurzburg

Biserica Sfantul Mihail este alipita de latura de Est a Vechii Universitati din Wurzburg (latura de vest continuandu-se cu Biserica Neubaukirche).

Biserica Sfantul Mihail pe latura de Est a Vechii Universitati din Wurzburg. In spate se poate observa Biserica Neubau:




Biserica Neubau, pe latura de Vest a Vechii Universitati din Wurzburg:


Biserica a fost proiectata ca biserica iezuita insa in prezent serveste ca biserica aseminarului teologic ce-si are sediul in cladirea alaturata a univeristaiii vechi.
Piatra de temelie a fost pusa in 1765 iar biserica a fost inaugurata in 1831, cu o oarecare intarziere.

Nici aceasta biserica nu a fost ocolita de bombardamentul din 16 martie 1945. Au rezistat zidurile exterioare si structura de rezistenta, astfel incat, biserica a putut fi renovata.

Redecorarea interiorului bisericii a durat mai bine de 6 ani (1988 - 1995) si a fost realizata de sculptorul si pictorul Heinrich Gerhard Bucker, renumit artist german de arta sacra (a realizat si sarcofagul in care se pastreaza ramasitele pamantesti ale sfintilor martiri irlandezi, foarte importanti pentru oras, Kilian, Kolonat si Totnam, aflat in Biserica Neumunster (Neumunsterkirche), tot in Wurzburg).
Artistul a murit in 2008 la varsta de 86 de ani. 

Bucker a folosit ipsos, alabastru si alte materiale pentru decoratiunile sale interioare care nu au scapat de critici. Desi un pic inspaimantatoare pentru o peroana neavizata, mi s-au parut, totusi, destul de interesante.
Deasupra statuii lui Iisus Hristos, aflata in zona altarului, cei 12 apostoli sunt asezati in forma de cruce.
Biserica Sfantul Mihail si Fortareata Marienberg:


























Vechea Universitate din Wurzburg:
Numele oficial al acesteia este "Universitatea Julius Maximilians, Wurzburg". Julius Echter von Mespelbrunn este printul-episcop de Wurzburg care a redeschis universitatea in 1582 dar si cel care a fondat asezamantul social "Juliusspital".
Maximilian Joseph este printul-elector in timpul caruia a avut loc secularizarea de la inceputul secolului 19.









Universitatea din Wurzburg si Biserica Neubaukirche vazute de pe dealul Fortaretei Marienberg (pe latura opusa Bisericii Neubau se afla Biserica Sfantul Mihail):

Biserica Sfantul Mihail vazuta din fata Rezidentei din Wurzburg:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Condica de sugestii si reclamatii: