marți, 6 martie 2012

Fortareata din Salzburg (Festung Hohensalzburg / Hohensalzburg Castle)

Este vorba de castelul din Salzburg, cel asezat in varful muntelui Festungsberg. Castelul-fortareata domina peisajul orasului si ofera privelisti superbe asupra raului Salzach si asupra imprejurimilor orasului.
Muntele Festungsberg are o inaltime de aproximativ 400 de metri de la nivelul raului Salzbah, asadar, cam asta este inaltimea de la care fortareata vegheaza asupra orasului.

Fortareata-castel are 250 m lungime si 150 m latime fiind, astfel, considerata printre cele mai mari castele medievale din Europa. In plus, se pare ca se numara si printre cele mai bine conservate castele medievale din Europa.
Constructia fortaretei a inceput in 1077 insa zidurile ce o inconjoara si turnurile au fost construite in 1462.
Se pare ca fortareata nu a fost niciodata cucerita de inamici (insa, fie vorba intre noi, eu am citit ca nici nu prea a fost amenintata si atacata).

Pentru o perioada, fortareata a servit drept resedinta temporara pentru printul arhiepiscop.

In secolul 19 a fost renovata si deschisa publicului (prin anii 1860, de catre Imparatul Franz Iosef), devenind o atractie turistica majora (unii spun ca ar fi cel mai important obiectiv turistc al orasului insa eu asociam numele orasului cu numele lui Mozart si vedeam ca principal obiectiv turistic casa natala a compozitorului).

In 1892 s-a deschis funicularul “Festungsbahn” care faciliteaza urcusul la fortareata (noi am preferat sa urcam pe jos si ne-a placut foarte mult intrucat am mers pe un traseu prin lateralul castelului, care oferea privelisti superbe la fiecare pas).

De-a lungul timpului constructia de pe muntele Festungsberg a servit si drept inchisoare si cazarma militara (in perioada razboaielor mondiale).

In cadrul castelului-fortareata (care are multe aripi si curti interioare) este organizata o expozitie de marionte precum si Muzeul Fortaretei care cuprinde mai multe expozitii.
La etajul al doilea exista o expozitie care reda viata la castel, de la muzica pana la tortura iar la ultimul etaj pot fi vizitate apartamentele regale precum si un muzeu militar dedicat regimentelor din Salzburg care au luptat in cele 2 razboaie mondiale.

In cadrul fortaretei exista o biserica dedicata Sfantului Gheorge, protectorul cailor (construita in 1502) precum si ramasitele unei capele in stil romanic. 







Orasul il lasam in urma, incepem sa urcam:

... si urcam ... si admiram orasul din ce in ce mai de sus: 




... incepem sa vedem zidurile fortaretei: 

... leul, simbolul castelului:







  

 ... am ajuns la castel: 





Expozitia de marionete:








 

Orasul vazut de sus de la fortareata:


 Domul (Catedrala) din Salzburg:



Biserica Franciscana (Franziskanerkirche):

Kapitelplatz cu "Sphaera": 
"Sphaera":









6 comentarii:

  1. Multumesc de plimbare! O zi minunata sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi amintesc si eu de fortareata ca n-a fost cucerita niciodata.

    "Romanesc" adica "romanic", asa se traduce "Romanesque" in limba româna, am scris aici: http://micile-vacante.blogspot.com/2012/02/roman-romanic-romantic.html

    Altfel, lumea poate intelege ca e un stil românesc. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact, de stilul romanic este vorba, nu de ceva romanesc! Merci, Ioana!

      Ștergere

Condica de sugestii si reclamatii: