vineri, 24 februarie 2012

Opera din Budapesta (Magyar Allami Operahaz)

Am admirat-o doar din autocarul cu care am facut turul turistic al orasului dar chiar si asa, a reusit sa ma impresioneze in mod deosebit (in mod placut, desigur).

Este o cladire masiva, cu arhitectura neo-renascentista, situata pe Bulevardul Andrassy (binecunoscut pentru numeroasele sale atractii turistice dar si plin de cafenele, restaurante, baruri). Cladirea operei se incadreaza foarte frumos intre celelalte cladiri de pe bulevard.
Opera din Budapesta a fost construita in perioada 1875 – 1884. Ca si alte constructii grandioase din Budapesta, cladirea operei a fost construita pentru a celebra 1000 de ani de la stabilirea maghiarilor in zona si formarea statului maghiar (in anul 896).

Constructia a fost finantata de Imparatul Franz Iosif al Austro-Ungariei care nu s-a bucurat de prea mare recunostinta pentru generozitatea si implicarea sa. Drept urmare, nici cuvintele lui de lauda la adresa realizarii arhitecturale  nu au abundat. El s-a rezumat sa spuna doar “Este foarte frumoasa, imi place foarte mult”.
In epoca in care a fost construita, cladirea operei din Budapesta era considerata a fi cea mai moderna cladire a unei opere de Europa.

Interiorul foarte frumos al Operei din Budapesta (pe care poate o sa-l vizitez in alta calatorie la Budapesta) este decorat cu mai bine de 7 kg de aur.
Pe langa arhitectura deosebita, Opera din Budapesta se poate mandri si cu o acustica remarcabila, a treia cea mai buna acustica din Europa, dupa Scala din Milano si Opera Nationala din Paris.

Atat interiorul cat si exteriorul Operei sunt decorate cu foarte multe statui si picturi. 
Fatada principala este decorata cu statuile celor mai mari compozitori.
De-o parte si de alta a intrarii principale strajuiesc statuile compozitorului Franz Liszt si a lui Ferenc Erkel, primul director al Operei din Budapesta.
Tot langa intrarea principala se afla si statuile a doi sfincsi.

De pe fatada principala nu lipsesc statuile compozitorilor Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven sau Giuseppe Verdi.
In perioada 1887 – 1891 directorul Operei din Budapesta a fost compozitorul Gustav Mahler. 
Cred ca Opera din Budapesta merita sa fie vizitata chiar si numai pentru arhitectura si decoratiunile interioare si exterioare. Daca ai si ocazia sa vezi si un spectacol aici, experienta va fi cu atat mai placuta!



2 comentarii:

Condica de sugestii si reclamatii: