vineri, 10 februarie 2012

Montreal, L’Eglise du Gesu (Biserica lui Iisus)

Lista tuturor postarilor despre Montreal, o gasiti aici:
http://vulpitacalatoare.blogspot.ro/p/montreal.html

Nu prea este vizitata de turisti, desi se afla destul de central in oras, mai exact, aproape de Bazilica Sf. Patrick si de Piata Artelor (Place des Artes). Eu am descoperit-o pur intamplator in plimbarile mele prin Montreal. Am gasit-o goala si am vizitat-o in largul meu, nestingherita de nimeni, la un moment dat, chiar mi-a fost un pic frica de atata liniste dar m-am gandit ca nu are ce sa mi se intample, inconjurata de atatia sfinti  :-).
A fost fondata de Ordinul Iezuitilor, ridicata de un arhitect irlandez (Patrick C. Keeley) si inaugurata la 3 decembrie 1865. Se numara printre cele mai vechi biserici baroce din Montreal.
Ordinul Iezuit este un ordin religios crestin apartinand Bisericii Catolice si aflat in serviciul direct al Papei, fondat de Ignatiu de Loyola (actualmente, Sfantul Ignatiu de Loyola) la Roma, in 1540.
Pe langa cele trei voturi (promisiuni) calugaresti obisnuite (ascultare, castitate, saracie), iezuitii au introdus un al 4-lea vot, cel de ascultare neconditionata fata de Papa.
Prima biserica a iezuitilor a fost construita la Roma intre 1554-1584.
Numele oficial al Ordinului Iezuitilor este “Societas Jesu”, in limba latina “Jesu/Iesu” insemnand “Iisus”. Din limba latina numele a trecut in limba italiana sub forma “Gesu”.

L’Eglise du Gesu din Montreal poarta acelasi nume ca si biserica din Roma care adaposteste mormantul Sfantului Ignace de Loyola, fondatorul Ordinului Iezuit. 

Arhitectul Bisericii Gesu din Montreal a avut drept model Biserica Gesu din Roma insa biserica de la Montreal este, totusi, destul de diferita de cea de la Roma.
De la originea sa si pana in anii ’70, Biserica Gesu a fost capela Colegiului Sainte-Marie, care se afla in stanga bisericii.
In 1975, Biserica Gesu  a fost recunoscuta ca monument istoric si “bun cultural al Quebecului”.
Intre 1983-1984, prin eforturi proprii, iezuitii au restaurat biserica pe care o aveau in administrare inca de la originea ei.

La executarea decoratiunilor murale si a frescelor s-a folosit tehnica “trompe-l’oeil”, frecventa in stilul baroc. Aceasta tehnica creaza impresia ca imaginile sunt tridimensionale. Autorul frescelor din Biserica Gesu este pictorul Daniel Muller.
Altarul principal este reprezentat in principal de o statuie a Sfintei Inimi, biserica insasi fiind dedicata inimii lui Iisus. Deasupra acesteia exista o fresca reprezentand scena crucificarii. De-o parte si de alta statuii principale, exista statui reprezentand ingeri.

           Mai spre exterior, tot de-o parte si de alta a altarului principal, exista 2 tablouri mari, operele fratilor Gagliardi din Roma. Tablourile ii reprezinta pe doi sfinti tineri iezuiti, patroni ai tineretii: Sf. Louis de Gonzague (stanga) si Sf. Stanislas Kostka (dreapta). 
            
In transeptul stang al bisericii exista un altar unde troneaza o statuie a Sfintei Fecioare din Liesse, adusa din Franta in 1877 si care contine cenusa statuii originale care a ars in timpul Revolutiei franceze.

 
In transeptul drept se afla alatrul Sfantului Iosif si al Sfintilor martiri iezuiti canadieni, canonizati in 1930.


Pe partile laterale ale bisericii exista mai multe capele dedicate unor sfinti sau preafericiti. Fiecare a doua astfel de capela este dedicata unui sfant sau preafericit canadian.


Dimensiunile capelei le-am gasit in pliantul oficial al acesteia insa sunt exprimate in picioare nu in metri, astfel:
-         inaltimea boltei principale: 75 picioare (aprox. 23 m);
-         lungimea naosului: 192 picioare (aprox. 59 m);
-         latimea naosului (din transept in transept, respectiv in partea cea mai lata a bisericii): 144 picioare (aprox. 44 m).
Orga a fost instalata in 1901 de celebra casa canadiana de origi Casavant. In 1986 a fost restaurata in intregime de Casa Guilbault-Therien de Saint-Hyacinthe. Are 4.958 de tuburi.

Biserica Gesu din Montreal este, in acelasi timp, lacas de cult si "centru de creativitate artistica". Acest centru cuprinde o sala de teatru, sali de expozitii si ateliere de arta. Unele dintre creatiile acestui centru sunt expuse chiar in biserica. Sala de spectacole este amenajata la subsolul bisericii, se numara printre cele mai vechi din Montreal si, de-a lungul timpului, a jucat un rol important in viata culturala a orasului. 

Am incercat sa asez imaginile de mai jos astfel incat sa reconstitui pas cu pas vizitarea acestei biserici foarte frumoase:

            

         

          

          





 



  



             







           





            

 



         

            

  
            

            

           

  

            

            

            

            

            



















   


























           



















            

            






  



            

            







            

            

         
  





  

9 comentarii:

  1. :-)))))) M-a pufnit rasul dupa ce am citit primul paragraf :-D

    RăspundețiȘtergere
  2. Răspunsuri
    1. Bianca, bine ai venit pe la mine, ma bucur ca ti-a placut biserica!

      Ștergere
  3. Well Done! Great Coverage! Wow, I'm awed to know that I have some knowledge of Christianity, yet, this tour and your info has expanded my field of view! Thank You....

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Thank you Anthony! I am glad you found out some new and interesting informations in my posting! :-)
      Best regards!

      Ștergere
  4. You have made some good points there. I checked on the web for
    additional information about the issue and found most people will go along with your
    views on this website.

    RăspundețiȘtergere

Condica de sugestii si reclamatii: