luni, 9 ianuarie 2012

Sarbatoarea copiilor in Parcul Jean Drapeau din Montreal

Lista tuturor postarilor despre Montreal, o gasiti aici:
http://vulpitacalatoare.blogspot.ro/p/montreal.html

Am vrut demult sa scriu despre aceasta sarbatoare a copiilor. Aceasta a fost organizata intr-unul dintre cele mai mari parcuri din Montreal, Parcul Jean Drapeau, pe 13 si 14 august, anul trecut (sambata si duminica). Acum a venit si randul ei.




Despre sarbatoarea aceasta am aflat dintr-un afis de la metrou si m-am gandit sa ma duc si eu sa vad despre ce este vorba. Oricum doream sa vizitez Parcul Jean Drapeau si, daca mai era si un eveniment organizat acolo, avea sa fie cu atat mai interesant.

Afisul de la metrou

Parcul Jean Drapeau este amenajat pe doua insulite aflate in imediata apropiere a insulei mai mari pe care este situat orasul Montreal (in sudul acesteia, mai exact). Jean Drapeau a fost primarul Montrealului aproape 29 de ani (1954-1957 si 1960-1986). Despre el se spune ca “a pus orasul pe harta lumii”.


Cele doua insulite de la S de Montreal, pe care este amenajat Parcul Jean Drapeau

Cele doua insulite se numesc “Sainte-Helene” si “Notre Dame”. Ambele atrag locuitorii orasului precum si foarte multi turisti prin numeroasele festivaluri, sarbatori si alte evenimente organizate aici pe tot parcursul anului (in perioada in care am stat in Montreal, am avut ocazia sa vedem niste focuri superbe de artificii despre care am inteles ca au fost trase de pe Insula Sainte Helene in cadrul unui traditional concurs international de artificii).

Insula Sainte-Helene este o insula naturala care a fost amenajata in 1967 cand a fost aleasa ca amplasament pentru Expozitia Mondiala din acel an. 



Delusoarele si copacii de aici creaza o atmosfera total diferita de cea a centrului orasului, centru foarte frumos, de altfel, ce poate fi admirat pe celalalt mal al fluviului Sfantul Laurentiu.

  
Una dintre cele mai admirate constructii la Expo '67 a fost marele dom geometric, numit acum Biosfera. In prezent, acesta gazduieste un muzeu al mediului inconjurator.


                     
In partea de est a acestei insule se afla parcul de distractii "La Ronde", cel mai mare  de acest fel din Quebec si al doilea ca marime din Canada.

Insula Notre-Dame este in intregime artificiala. Aceasta a fost creata in 1960 prin depozitarea pamantului excavat de la metroul din oras in albia fluviului Sfantul Laurentiu (metroul a fost inaugurat in 1966 pentru a servi la Expozitia Mondiala din 1967).

Pe aceasta insula se afla celebra pista de curse de formula 1, "Gilles Villeneuve" pe care se desfasoara Circuitul de formula 1 cu acelasi nume. Circuitul face parte din Campionatul Mondial de formula 1, din 1967 (cu o exceptie, in anul 2009). 
Initial, acest circuit s-a numit “Circuitul Notre-Dame”, insa, din 1982 poarta numele pilotului canadian de formula 1 Gilles Villeneuve (tatal pilotului Jacques Villeneuve), in onoarea acestuia.
“Marele Premiu al Canadei” (o etapa in cadrul Campionatului Mondial de F1) este cel mai mare eveniment sportiv anual din Canada.
  
Pe aceasta insulita se afla si Casinoul din Montreal, gazduit de o cladire cu o arhitectura spectaculoasa, construita tot pentru a fi unul din pavilioanele Expozitiei Mondiale din 1967. 
De asemenea, este amenajata aici si o plaja foarte frumoasa pe malul fluviului precum si  intinse zone de spatii verzi.

Dar sa revenim la copii si la sarbatoarea lor!
Ca sa ajung in Parcul Jean Drapeau, am luat metroul. Acesta are o iesire chiar in mijlocul parcului, iar ultima statie pana la aceasta a fost destul de lunga (cea mai lunga statie de metrou pe care am parcurs-o eu vreodata) si a fost parcursa pe sub fluviu, avand in vedere ca parcul este situat pe insula.
  
Inca de la metrou situatia a inceput sa devina serioasa. Era un pic inainte de ora pranzului iar pe coridoarele metroului, cu o statie mai inainte de destinatie, unde a trebuit sa schimb ruta, a inceput sa fie din ce in ce mai multa lume, aglomeratie mare, agitatie si multi, multi copii. Erau de toate varstele: de la cei foarte mici, purtati de parinti in acele “marsupii”, la cei in carucioare, pana la cei mai maricei, spre adolescenta.

La statia de destinatie, ce sa zic, manifestatie de-a dreptul si larma ... de te lua ameteala, din plamani neobositi de copii! Pana am iesit la lumina zilei am crezut ca ma sufoc (la propriu) de atata lume cu copii.
  

In parc, larma copiilor luase deja proportii uimitoare. Chiar in fata iesirii de la metrou era un spatiu cu fantani de apa care tasnea din asfalt si care fusese transformat intr-un loc de joaca pentru micutii care se distrau teribil cu jeturile de apa.
                            

  

                                           
Asta a fost doar inceputul. Pe masura ce inaintam in inima parcului constatatm ca insula era practic invadata de copii. Cred ca nu am vazut in viata mea atatia copii in acelasi loc. Am avut impresia ca erau acolo toti copii din Montreal, daca nu chiar mai multi.


  
Nu am cuvinte ca sa descriu multitudinea de jocuri, spectacole, activitati, distractii si atractii pregatite pentru copii. Am avut ocazia sa vad si eu cam cum inteleg canadienii sa investeasca in viitorul lor, cam cat de importanti cunt copiii pentru ei.

Erau amplasate corturi unde copiii puteau sa desfasoare o multitudine de activitati de la confectionarea de barcute de hartie (pe care le lansau apoi pe un lac micut) pana la jocuri specifice tuturor natiunilor care alcatuiesc mozaicul etnic din Montreal. Nu cred ca exista vreun joc pentru copii care sa nu fi fost prezent aici.
  

  

  

  
Apropos de mozaicul etnic, in Quebec, diversitatea etnica si culturala este considerata o valoare si este ocrotita in mod oficial.

Am gasit aici chiar si un stand cu mititei romanesti (am inteles ca exista o mica firma de romani cu sediul intr-o piata binecunoscuta din Montreal, care furnizeaza romanilor (dar nu numai lor), pe langa preparate romanesti din carne, ingrediente specifice bucatariei noastre traditionale: leustean, bors, condimente pentru muraturi etc.
  

  
De atmosfera, ce sa zic, muzica si antren peste tot. O insula intreaga parea neincapatoare pentru copiii veniti aici “fara numar”, vorba manelistilor.

Si inca ceva: in parcurile din Montreal se poate calca pe iarba, parcurile (marea lor majoritate) sunt concepute ca spatii pentru recreere iar nu ca gradini formale.
  

  

  

  
Dupa nebunia de la “Ziua Copiilor” cum i-am zis eu (un fel de 1 Iunie canadian), am fost curioasa sa vad cum arata parcul intr-o zi fara evenimente organizate. Am facut cateva poze: diferenta este radicala, a doua oara de-abia daca am vazut cateva persoane in locurile in care cu cateva zile in urma nu era loc “sa arunci un ac” de atatia copii.
                           De ziua copiilor:                                                   In alta zi:
  

  

  

  

  

  

  

  
Pliantul evenimentului si harta locatiei:
                                                                O gazda foarte draguta:
                       
Vedetele evenimentului, copiii:
  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  
"Parcarea" pentru carucioare:
  
Atelierul de "zugravit" casute:


  

  

  

  

  

  
Nicio petrecere fara muzica:
  

  

                                         
Hula hoop:


  

  


  

 
 Gimnastica ritmica:
  
Tiroliana:


  

  

  

                                         
Cortul stiintific:


  
Teatru interactiv:


  

  

  

  

  
E cazul sa bem un pic de apa (in Montreal exista foarte multe tasnitori din acestea care erau pe vremuri si la noi):
  
Arta prin parc:


  

  

  

  

                      
Cortul cu reptile:




                 
Marionete:
                                          

  

  

  
Casa solara (100% eco):


                                

  
Spectacole in aer liber:  


                      

               
                    
  

  

  
                                                      Un filmulet facut cu aparatul foto:
                                       
Un pic de racoare:



Complexul acvatic (de ziua copiilor, intrarea a fost libera):


  

  

  

  
Barcute de hartie lansate pe lac:
  

  

  

  
Copiii se mai si pierdeau ..., dar parintii lor stiau de unde sa si-i recupereze:

Orasul este pe cealalta parte a fluviului:


  

  
Langa Biosfera, la plimbare cu hidrobicicleta:


  

                               
Vaporasele care fac naveta intre insule:
                       

  

  

  
O acadea, o limonada ...
  
Micii cataratori:
            


  
Simt civic:
  
Amfiteatrul:


  

  

  

  

  
Acrobatele:


  

  
Un joc pentru copii:




  

  
Campul de lupte:



Ceva de mancare (pentru mici si mari):


  
Jucarii gonflabile:


  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  
Expozitie langa Biosfera:




  

  
Corturi cu diverse activitati:
  

  

  

  
Parcul, ... o oaza de verdeata:






  

  

  

  
Coarda elastica:
Un erou de film:
La joaca:
  

  

  

                               

  

  
                                   Marea de oameni si copii traversa doar cu ajutorul cadetilor:
                                 

  

                                 
Imagini de pe podul care leaga cele doua insule pe care se afla parcul (insula Sainte Helene si insula Notre Dame):




                                 

  

  
                             


  



6 comentarii:

  1. Parcul e splendid, dar ai ales o zi aglomerata. Ce de lume !!! Bucuria copiilor ma atrage cel mai mult.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am vrut sa reiasa ca m-a deranjat multimea de copii, din contra, mi-a placut la nebunie! Am vrut, doar, sa scot in evidenta dimensiunile "petrecerii". A fost o experienta super frumoasa si chiar ma bucur ca am ales acea zi! Si mie imi plac copiii si tot ce tine de lumea lor curata!
    Parcul este, intr-adevar, foarte frumos!

    RăspundețiȘtergere
  3. Exemplar surprinse atat actiunile cat si peisajele.Momentul a fost bine ales.Evidenta reiese din paralelismul imaginilor cu spectatori si lipsa acestora.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ioana, ma bucur ca ti-a placut materialul meu si ca ai observat pozele pe care le-am alaturat special ca sa iasa in evidenta aglomeratia din ziua festivalului!
      Numai bine iti doresc!

      Ștergere
  4. Am revenit,Mi-a placut mult.Copiii au dat viata prezentarii.Lipsa lor ar fi fost o gradina fara flori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca ai revenit! Pe blogul meu esti binevenita oricand doresti!
      Te pup!

      Ștergere

Condica de sugestii si reclamatii: